Гаряча лінія +38(063)9759010

Авторизація

Регістрація

Формування сухпаю для відрядження

19449630_10156394665144966_1665088044_o

Сухпай, який використовує ІМІ на тренінгах з безпеки для журналістів (Фото ІМІ)

Сухий пайок призначений для використання в умовах, коли готувати гарячу їжу немає можливості. Для журналістів сухпай є особливо актуальним адже вони дуже мобільні та не мають засобів для приготування їжі в польових умовах. Ми радимо збирати сухпай самостійно, а не використовувати вже готові сухпайки призначені для військових, адже це може викликати зайві підозри й непорозуміння при затримані чи потраплянні в полон тощо. Нижче наводимо основні принципи для формування сухпаю, але вони не є аксіомою, сухпай потрібно формувати залежно від особливостей організму.

Експерти ІМІ рекомендують дотримуватися основних принципів під час формування сухпаю:

  • Гіпоалергенність та нейтральність смаку продуктів. Радимо класти до сухпаю саме гіпоалергенні (або продукти які не є високоалергенними), адже незрозуміла алергія буде зовсім недоречною у відрядженні. Також потрібно використовувати продукти, які не викликатимуть спраги (не надто солоні, без спецій) чи печії. Усі продукти, що виробляються для дітей та немовлят зазвичай гарно тестуються на алергенність.
  • Висока енергетична цінність. Використовуйте продукти, що мають високу енергетичну цінність та високий вміст білка, багаті вітамінами, жирами та амінокислотами. Найкраще з цим справляються різноманітні сухофрукти та горіхи. Увага, не варто їсти багато горіхів одразу, адже це може викликати здуття та неприємні відчуття.
  • Універсальність. Продукти мають замінювати звичну їжу в мирних умовах. Скажімо, через нейтральний смак галетного печива його можна легко використовувати як замінник хліба, а згущене молоко (використовуйте в пластиковій, а не бляшаній упаковці) підсолодить ваш чай чи каву замість цукру.
  • Шоколад та солодощі. Візьміть із собою екстрачорний шоколад з найбільшим вмістом какао. Він знімає стрес, рятує від почуття тривоги й допомагає побороти депресію. Саме чорний шоколад стимулює в організмі викид ендорфінів — гормонів щастя. Також він містить достатньо кофеїну, що помірно збуджує нервову систему та надає бадьорості. Батончик Snickers має високу енергетичну цінність і ним може бути замінений один прийом їжі.
  • Компактність. Уся їжа має бути добре запакована, щоб не розлитися чи не розсипатися по вашому рюкзаку, а також не розбитися. Тому не використовуйте скло, а також тари, які неможливо буде герметично закрити.
  • Продукти, що не псуються. Приділяйте особливу увагу термінам та умовам зберігання продуктів, які ви збираєтеся взяти у відрядження. Це не повинні бути продукти, що швидко псуються.

Важливо! Харчуватися виключно продуктами з сухпайка не більше 6 діб поспіль, далі повинен бути перехід на нормальну гарячу їжу.

Сухий пайок призначений для використання в умовах, коли готувати гарячу їжу немає можливості. Для журналістів сухпай є особливо актуальним адже вони дуже мобільні та не мають засобів для приготування їжі в польових умовах. Ми радимо збирати сухпай самостійно, а не використовувати вже готові сухпайки призначені для військових, адже це може викликати зайві підозри й непорозуміння при затримані чи потраплянні в полон тощо. Нижче наводимо основні принципи для формування сухпаю, але вони не є аксіомою, сухпай потрібно формувати залежно від особливостей організму.

Експерти ІМІ рекомендують дотримуватися основних принципів під час формування сухпаю:

  • Гіпоалергенність та нейтральність смаку продуктів. Радимо класти до сухпаю саме гіпоалергенні (або продукти які не є високоалергенними), адже незрозуміла алергія буде зовсім недоречною у відрядженні. Також потрібно використовувати продукти, які не викликатимуть спраги (не надто солоні, без спецій) чи печії. Усі продукти, що виробляються для дітей та немовлят зазвичай гарно тестуються на алергенність.
  • Висока енергетична цінність. Використовуйте продукти, що мають високу енергетичну цінність та високий вміст білка, багаті вітамінами, жирами та амінокислотами. Найкраще з цим справляються різноманітні сухофрукти та горіхи. Увага, не варто їсти багато горіхів одразу, адже це може викликати здуття та неприємні відчуття.
  • Універсальність. Продукти мають замінювати звичну їжу в мирних умовах. Скажімо, через нейтральний смак галетного печива його можна легко використовувати як замінник хліба, а згущене молоко (використовуйте в пластиковій, а не бляшаній упаковці) підсолодить ваш чай чи каву замість цукру.
  • Шоколад та солодощі. Візьміть із собою екстрачорний шоколад з найбільшим вмістом какао. Він знімає стрес, рятує від почуття тривоги й допомагає побороти депресію. Саме чорний шоколад стимулює в організмі викид ендорфінів — гормонів щастя. Також він містить достатньо кофеїну, що помірно збуджує нервову систему та надає бадьорості. Батончик Snickers має високу енергетичну цінність і ним може бути замінений один прийом їжі.
  • Компактність. Уся їжа має бути добре запакована, щоб не розлитися чи не розсипатися по вашому рюкзаку, а також не розбитися. Тому не використовуйте скло, а також тари, які неможливо буде герметично закрити.
  • Продукти, що не псуються. Приділяйте особливу увагу термінам та умовам зберігання продуктів, які ви збираєтеся взяти у відрядження. Це не повинні бути продукти, що швидко псуються.

Важливо! Харчуватися виключно продуктами з сухпайка не більше 6 діб поспіль, далі повинен бути перехід на нормальну гарячу їжу.

Ірина Земляна,  для посібника “Журналіст і (НЕ) безпека”